Tuesday, 23 January 2018

Macam mana dia tahu aku pakai laptop ? Baring ! Seram ! Lelaki ini serik layari Dark Web...



Hidup dalam zaman teknologi serba canggih sekarang, hampir semua maklumat berada dihujung jari. Namun itu semua hanyalah sebahagian dari permukaan sahaja bak kata orang putih, ” the tip of an iceberg”.

Tapi pernahkah anda selongkar lebih dalam lagi sehingga anda melihat maklumat yang tidak sepatutnya anda lihat?

Contohnya Dark Web, atau Deep Web, laman sesawang yang menyembunyikan alamat IP server yang kebiasaannya menggunakan aplikasi Tor untuk melayari laman itu.

Baru-baru ini seorang pengguna twitter bernama Adham Azmi berkongsi pengalamannya melayari laman berkenaan dan akhirnya menyesali perbuatannya itu.

Jom kita baca thread beliau yang dikongsikannya di akaun Twitternya.






Macam mana? seram tak? Sampai kamera laptop beliau pun boleh diakses oleh laman Dark web itu.

Ramai orang dakwa Dark Web ini digunakan untuk melakukan kerja-kerja jenayah dan macam-macam lagi.

Thread ni, mendapat reaksi dari para netizen, ada yang dakwa si penulis thread ini menipu kerana bukan senang nak masuk Dark Web ni.

Nah baca respons mereka.




Jadi pada sesiapa yang gatal-gatal tangan nak layari laman Dark Web ni, tak payahlah! Bukan apa, takut maklumat peribadi anda dapat diakses oleh pihak yang tak bertanggungjawab.

0 komentar

Post a Comment